19 JUN, 2018
Managementul integrat al resurselor de apă – subiect al ședinței

La Chișinău a avut loc cea de-a patra ședință a Comitetului de Coordonare a Dialogului Național de Politici privind managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova, vineri, 15 iunie. Scopul ședinței a fost de a  oferi o platformă pentru coordonarea activităților donatorilor în sectorul apei din țara noastră, în vederea monitorizării, consolidării și îmbunătățirii resurselor de apă din țara noastră.

În debutul evenimentului, președintele Comitetului de Coordonare, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș a salutat participanții, și și-a exprimat recunoștința pentru interesul sporit de participare al celor prezenți, și a subliniat rolul pe care îl au actorii din domeniu în procesul de realizare a obligațiilor țării noastre, conform Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

”Apreciez și salut participarea activă a tuturor factorilor implicați în procesul de gestionare a resurselor de apă şi consolidarea luării deciziilor în sectorul resurselor de apă. Este necesar de a continua reformele pentru a reuși gestionarea eficientă şi durabilă a acestora. Întrunirile Comitetului constituie o platformă esențială de comunicare pentru a identifica soluțiile optime în implementarea politicilor în domeniul gestionării integrate a resurselor de apă”, a menționat Valentina Țapiș, în mesajul de salut. 

Conform Agendei în cadrul ședinței au fost abordate subiecte cu referire la reforma administrației publice centrale, proiectele de modificare a legislaţiei, progreselor înregistrate în cadrul Programului Naţional de implementare a Protocolului privind Apa şi Sănătatea în Republica Moldova.

Totodată, cei prezenți au discutat despre noile norme de proiectare şi construcţie a sistemelor AAC, consolidarea monitorizării resurselor de apă de suprafață şi a apei subterane, precum și consolidarea capacităților laboratoarelor de monitoring al apelor, inclusiv, planificarea managementului bazinelor riverane.

Temele intens dezbătute au  ținut de elaborarea planului de alimentare cu apă şi sanitaţie la nivel de ţară, necesitatea aprobării Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Dunărea-Prut și Marea Neagră, actualizarea Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei de alimentare cu apă şi sanitaţie, precum și necesitatea stabilirii autorității responsabile de sectorul alimentar cu apă şi sanitaţie.

Reprezentantul  Consorţiului statelor membre UE (Austria-Franţa), Michael Sutter a menţionat, în cadrul discuțiilor colaborarea bună cu Republica Moldova în cadrul proiectului EUWI+ şi a salutat luarea de atitudine şi deciziile care au ca scop asigurarea durabilităţii investiţiilor în cadrul proiectului.

Menționăm, evenimentul a fost organizat cu susţinerea proiectului “Inițiativa Uniunii Europene privind apa plus pentru țările Parteneriatului Estic"  (EUWI+), ce sprijină cele șase țări partenere (Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) în racordarea legislației cu principiile directivei-cadru a UE privind apa și pentru a avansa în implementarea acestora.

Spre finalul evenimentului, membrii Comitetului de Coordonare au subliniat câteva recomandări: de a coordona Planurilor de dezvoltare regională și dezvoltare rurală cu planurile de Management a Bazinelor Riverane şi alte planuri, iar experții antrenați în actualizarea Planului de acţiuni la Strategia AAS, să prezinte o nota cu recomandările de modificări și completare a Strategiei de AAS, inclusiv a Planului Strategiei pâna în luna iulie 2018. De asemenea, o recomandare a fost adoptarea planului districtului hidrografic Dunărea – Prut şi Marea Neagră în perioada următoare, pentru a permite realizarea activităților proiectului până la finele anului 2020.

O altă recomandare a fost de a lua în considerație relațiile și acordurile bilaterale  cu România privind dezvoltarea schimbului de experiență în armonizarea Planului de Management al Bazinului Prut la nivel transfrontalier și de a explora oportunitățile de modernizare, precum și sugestia de a crea un grup de experți pentru actualizarea Programului National de implementare a Protocolului Apă și Sănătate 2016-2025 și ghidarea implementării măsurii N18 acțiunii privind accesul echitabil la Apă si Sanitație. 

La ședință  au participat membrii Comitetului Coordonator, partenerii de dezvoltare, reprezentanți ai Comisiei Europene, partenerii de implementare a proiectului EUWI + , reprezentanții ONG-urilor de mediu. 

madrm.gov.md